Takk

Takk til alle de som heiv seg i båtene sine og reddet svømmende ungdommer. Dere er helter, selv om vi ikke vet hva dere alle heter. I mitt hjerte er dere alle dekorert med Krigskorset. Men heltemot finnes på innsiden, i menneskers hjerter, ikke i en medalje på brystet. Det er det dere som vet best.

Takk til Jens Stoltenberg, som har vært ærlig, åpen og nøktern gjennom det hele. Takk for at du sa det som det var “Nå er han død!” istedet for å pakke det inn i en klisjé om hviler i himmelen. Takk for ærligheten og rettfremheten du har utvist. Takk for at du har vært et menneske med følelser og ikke sittet oppe på en høy hest. Takk for styrken, Jens! Du har nok delt den med mange.

Takk til Fabian Stang for fine ord. Du er din mors sønn. Omtanken din kom frem på en helt fantastisk måte. Oslo, og Norge, er heldig som har deg.

Takk til alle dere på twitter, som jeg egentlig ikke kjenner, men som jeg har hatt et fantastisk samhold med disse dagene. Det har vært gode ord, kjærlighet, støtte og respekt. Ikke hat, ikke hevn, bare kjærlighet. Det har vært fint.

Takk til Kronprinsparet, for at de har grått åpent, for appellen til Kronprinsen.

Til hele Norge, alle jeg ikke kjenner. Jeg er så stolt av dere, av oss. Vi svarer på hat med kjærlighet. Vi svarer på terror med demokrati og en ordentlig rettsprosess. Takk for verdigheten.

Og til pressen som har vist bilder av likposer i fjæresteinene, som har vist intervjuer med vettskremte ungdommer, bilder av søkkvåte og avkledde, livredde ungdommer… Var det nødvendig? Tror dere ikke vi ville lest avisene deres uansett? Tror dere ikke vi ville sett nyhetssendingene uansett? Tror dere ikke det som hendte var sjokkerende nok i seg selv?

Til alle dere som overlevde, takk for engasjementet deres. Takk for at dere brenner for noe! Dere er fremtiden. Jeg håpe dere klarer holde på motet, styrken, gleden og iveren over det dere tror på.

Til alle falne helter. Dere er fremtiden vi aldri fikk. Døde nå. Men vi glemmer dere ikke. Vi vil huske fredagen for alltid, som den dagen uskylden brast i Norge. Som den dagen uskyldige ungdommer ble ofre for umenneskelige handlinger. Men dere vil også alltid være symbolet på alt det gode vi har sett i samfunnet vårt disse dagene, symbolet for alt dere trodde på.

Hvil i fred, skjønne prinser og prinsesser. Takk for alt.