Sukkerspinnets eksamenstips, v2.0

Noen av dere skal kanskje snart ha deres første midtsemestereksamen, eller deleksamen. Og for noen er det kanskje den første eksamenen dere har på høyskole eller universitet. Jeg husker jeg var livredd før min første eksamen, og jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om alt det praktiske (og upraktiske) rundt eksamineringen. Mest av alt skulle jeg egentlig ønske noen hadde sagt “det går bra, skal du se”, for det gjør faktisk det.

Jeg har tatt nok eksamener til å ha fått alle slags karakterer (fra A til stryk), og jeg har lært meg noen eksamenstriks. Det beste eksamenstrikset er egentlig at de fleste eksamenstips er bare tull.

Men, for dere førstegangskandidater, her er noen tips om dere absolutt må ha noen.

1. Stress ned.
Det vil på ingen måte hjelpe deg å hyperventilere eller ha angstanfall i eksamenslokalet. Pust rolig, kjenn etter at dette kommer til å gå bra, stress ned. Det er ingen som er ute etter å ta deg eller vil deg vondt. Ha på deg en komfortabel joggebukse. Ta av deg skoene når du har satt deg. Sitt med bena oppi stolen om du vil det. Gjør som du vil, så lenge du ikke bråker eller jukser. Altså, ikke stress, føl deg som hjemme.

2. Drit i eksamenstips.
Jeg har lest mange eksamenstips om hva man skal ha med seg på eksamensdagen, hva du skal spise, hvor mange dopauser man må ta og så videre. Drit i det. Faktum er at om du ikke kan stoffet, så vil det gå dårlig samme hvor mange dopauser du tar eller ikke tar eller hvor mange bananer du spiser. Kan du stoffet, klarer du nok skrive noe fornuftig uansett. Spis noe du liker. Gå på do når du må. Føl deg som hjemme, altså.

3. Ha med minst mulig.
Jeg ser ofte folk fyller pultene med en cola, en solo, en pakke kjeks, en matpakke, en sjokolade, en sjokolademelk og gud vet hva. Dette skjer oftest på eksamener på 100-nivå, og jeg tenker bare “jævla noobs”. Du har ikke tid til å drive med alt mulig dilldall på eksamen. Og pakk for guds skyld ikke matpakken i matpapir, du kommer bare til å bli stresset over hvor bråkete det er! Ikke trenger du smågodt for 100 kroner, heller. Her er hva du trenger:

 • Deg selv
 • Kulepenn. Ikke tusjpenn eller blyant. Du skriver på gjennomslagsark, som gir tre eksemplarer av det du skriver. Tusjpenn funker dårlig. Dessuten linjal eller andre ting du tror du trenger. Det kommer vel litt an på hvilket fag du tar.
 • Drikke. Vann, brus, det du liker.
 • Om du er plaget med tørre hender (som kan føre til papirkutt), kan det være greit med en liten håndkrem. Man blir sykt tørr av å ta eksamen!
 • Kalkulator, eller andre tillatte hjelpemiddel. Sjekk reglementet!
 • Mat. Jeg kjøper alltid med en bolle fra Rema, og en liten Kinder Maxi. Det pleier holde i massevis.
 • Tamponger/bind, om du har mensen. Kleenex om du er forkjølet. Paracet, om du er plaget med hodepine. Astmamedisin om du trenger det. Det nødvendige. Du vet best selv hva du trenger.
 • Legitimasjon (studentbevis).

4. Ikke møt opp så forferdelig tidlig!
Ikke kom for sent, altså. Men å møte opp en halvtime før er bare kjipt. Da ender man ofte opp med å stå utenfor, hvor desperate sjeler skal repetere ting i siste liten. Har du ikke jernteppe fra før, får du det iallfall da! Spis heller frokost hjemme.  5. Det rent praktiske. Har man aldri hatt eksamen før, kan hele greia bli litt overveldende. Men det er faktisk ikke så uoverkommelig som man gjerne tror. Stress ned, føl deg som hjemme, og skriv det du kommer på. Ganske enkelt.

 • Bruk kulepenn!
 • Du har neppe tid til å kladde absolutt alt du vil skrive, men det kan være lurt å lese gjennom eksamen før du begynner å skrive. Dessuten kan det være lurt å notere stikkord på et kladdeark, slik at du ikke glemmer ting underveis.
 • Disse grønne trådene som eksamensvaktene deler ut, brukes til å “stifte” sammen eksamenen din med til slutt. Jeg ble skikkelig forvirret av dem på min første eksamen, og lurte veldig på hva i allverden dette var.
 • Når du skiller arkene du har skrevet på får du tre eksemplarer av eksamenen din. Du skal levere inn to, det siste beholder du selv.
 • Foreleser er tilstede i eksamenslokalet i løpet av eksamen. Er du usikker på en oppgave, kan du spørre. Du får ikke noe svar, men om du synes oppgaveteksten er dårlig formulert, kan du få klarhet i hva de lurer på. Noen gir også små hint. Hint hint!
 • Eksamener har en tendens til å finne sted i diverse idrettshaller eller religiøse rom. Ikke bry deg så mye om kors eller ribbevegger rundt deg. Må du ta buss til eksamen, vet sannsynligvis bussjåføren hvor du skal gå av, dessuten er dere sikkert minst 90 stykker som skal samme sted.
 • Om du ikke har klokke (armbåndsur, heter det vel) så er ikke det stress, det er alltid klokke i eksamenslokalet så du kan holde øye med tiden. Det vil dessuten bli annonsert når det er én time igjen osv.